Single in de winkel

Vroeger had je de meedenkbank – “de NMB denkt met u mee”, ken je de slogan nog? Die bank bestaat allang niet meer al zal elke bank je zeggen dat ze niet anders doen.

Meedenkwinkels bestaan wel. De plaatselijke supermarkt heeft mandjes in andere kleuren geïntroduceerd voor een bepaald soort klanten. Niet om te discrimeren of hooguit in de goede richting. Ze zijn namelijk bedoeld voor singles die door zo´n mandje te pakken op subtiele manier laten weten dat ze single zijn én in voor een praatje.

72137231_500719404115637_4799312394897588224_n

Alle andere mandjes van deze supermarkt zijn rood. Het singles-mandje is bruin met een rood hart erop met de tekst “singles-mandje”. De winkel schrijft erbij: “we willen dat onze klanten het naar hun zin hebben als ze boodschappen doen bij ons en hopen dat dit drempelverlagend werkt om eens een praatje te maken in de winkel”.

Maar waar zou zo’n praatje dan over gaan? Over wat je in je mandje hebt liggen? En hoeveel bekijks trekken twee van die bruine, met elkaar pratende mandjes wel niet? Of zou je dan samen het magazijn in mogen duiken? Een koffiehoek of iets dergelijks hebben ze namelijk niet in die winkel.

De vraag is natuurlijk of het zo aantrekkelijk is want je bent opeens wel heel erg zichtbaar als single. Gisteren was de eerste dag met de nieuwe mandjes: toen leken de meeste klanten nog wat aarzelend en stonden de vier single-mandjes keurig ongebruikt op elkaar gestapeld. Vandaag leek de bovenste zowaar gebruikt.

Normaal is het ´not done´ om in het mandje van een ander te kijken. In ieder geval om stil te gaan staan om eens aandachtig te bestuderen wat erin ligt. Nu tijdens zo´n singles praatje is het een mooie aanleiding om een gesprek te beginnen: “Wat heb jij in je mandje liggen? Oh, pizza en chips. Ik heb volkoren brood en verse groente. Wellicht passen we toch niet zo goed bij elkaar?” Of als het dan wel goed klikt, waarom niet gelijk mee naar huis om samen het avondeten klaar te maken? Of loop ik nu te hard van stapel?

Ik zie de lol er wel van in en pak de volgende keer zo’n mandje. Beloofd. Goed voorbeeld geven doet goed volgen, toch? En dan maar hopen dat er nog iemand in de winkel rondloopt met zo’n mandje…

Plaats een reactie